بازار آریا

آخرين مطالب

افزایش 45 درصدی حداقل دستمزد جوانان را ترغیب به کار می‌کند؟ | این استان بدترین وضعیت بازار کار را دارد اقتصاد ایران

افزایش 45 درصدی حداقل دستمزد جوانان را ترغیب به کار می‌کند؟ | این استان بدترین وضعیت بازار کار را دارد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش همشهری آنلاین، وضعیت بازار کار ایران با کاهش نرخ بیکاری ناشی از کاهش تمایل به کار مواجه است و این مسئله به دلیل خروج نیروی کار جوان و ماهر از بازار کار، می‌تواند به بحرانی جدی در اقتصاد ایران تبدیل شود. برای بهبود این وضعیت، نیاز به اصلاحات ساختاری در نظام یارانه‌ها، کاهش قیمت‌گذاری دستوری و رفع تحریم‌های اقتصادی احساس می‌شود تا بنگاه‌های اقتصادی بتوانند با پرداخت دستمزدهای جذاب‌تر، نیروی کار را به بازار بازگردانند.
اقتصاد ایران سال‌هاست که به دلایل مختلف نتوانسته از ظرفیت‌های خود به‌طور کامل استفاده کند و نرخ مشارکت اقتصادی آن در سطح پایینی قرار دارد. آمارهای اخیر نیز نشان می‌دهند که این نرخ همچنان در حال کاهش است. آخرین داده‌های رسمی مربوط به تحولات بازار کار ایران در پاییز 1403، حکایت از تمایل پایین جمعیت در سن کار به اشتغال دارد.
بر اساس این آمار، نرخ مشارکت اقتصادی در پاییز 1403 به 41.2 درصد رسیده که 0.3 واحد درصد کمتر از پاییز 1402 است. همچنین، نسبت اشتغال نیز در این فصل 0.1 درصد کاهش یافته است.
بازار کار درگیر ناملایمات اقتصادی پس از فروکش کردن همه‌گیری کرونا، انتظار می‌رفت بازار کار ایران جان تازه‌ای بگیرد، اما ناملایمات اقتصادی ازجمله کاهش قدرت خرید و کمرنگ شدن صرفه اقتصادی اشتغال، به کاهش نرخ مشارکت اقتصادی دامن زده است.
فعالان بخش خصوصی و بنگاه‌های اقتصادی در دو سال گذشته بارها نسبت به کاهش تمایل نیروی کار جدید به اشتغال هشدار داده بودند و آمارهای رسمی اخیر، صحت این هشدارها را تأیید کرده‌اند.
گره‌گشایی از بازار کار با افزایش دستمزد در سال‌های اخیر سیاست‌گذاران بازار کار ایران، سیاست کاهش حداقل دستمزد حقیقی را در پیش گرفته‌اند. آنها به استناد نظریه متعارف و متقدم علم اقتصاد یکی از دلایل این تصمیم خود را جلوگیری از کاهش اشتغال ذکر کرده‌اند.
پیامد این سیاست، کاهش قدرت خرید نیروی کار ایرانی، عدم افزایش قابل‌توجه میزان اشتغال و کاهش نرخ مشارکت اقتصادی بوده است.
مرکز پژوهش‌های اتاق ایران پیش‌ازاین در گزارش «تأثیر حداقل دستمزد اسمی و حقیقی بر اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی در ایران» با توجه به اهمیت حداقل دستمزد و اثر آن در ایجاد، حفظ و ارتقای رفاه و قدرت خرید نیروی کار، به بررسی تأثیر حداقل دستمزد اسمی و حقیقی بر اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی در ایران در پرتو نظریات نوین اقتصاد کار در بازه زمانی 1400-1370، پرداخته است.
نتایج این بررسی، حاکی از آن است که حداقل دستمزد اسمی و حقیقی تأثیر مثبت و معناداری بر اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی ایران در این دوره داشته‌اند.
در این گزارش پیشنهاد شده است سیاست‌گذار بازار کار، ضمن در نظر گرفتن سایر متغیرهای اقتصادی، سیاست افزایش حداقل دستمزد حقیقی را اتخاذ کند و دغدغه کاهش اشتغال در اثر افزایش حداقل دستمزد اسمی و حقیقی را نداشته باشد تا از این طریق بهبود قدرت خرید نیروی کار ایرانی، افزایش اشتغال و مشارکت‌جویی نیروی کار محقق شود.
بااین‌همه، گرچه در مذاکرات مزد 1404، حداقل دستمزد نیروی کار 13 واحد درصد بالاتر از نرخ تورم افزایش یافت؛ اما همچنان آمارهای گواهی می‌دهد که رقم حداقل دستمزد شکاف بسیار بزرگی با حداقل هزینه معیشت دارد و بر همین اساس، این افزایش دستمزد نمی‌تواند مشوقی برای ورود نیروی کار جوان به بازار کار باشد.
اتکای بیش‌ازحد به یارانه‌ها، مانع افزایش دستمزد کارشناسان اقتصادی معتقدند که اتکای بیش‌ازحد اقتصاد ایران به توزیع گسترده یارانه‌ها و محدودیت‌های ناشی از تحریم‌ها، باعث شده است که بسیاری از بنگاه‌ها نتوانند دستمزدهای جذابی به کارکنان خود پرداخت کنند. این مسئله نه‌تنها بهره‌وری و رفاه نیروی کار را تحت تأثیر قرار داده، بلکه حاشیه سود و بازدهی بنگاه‌های اقتصادی را نیز کاهش داده است.
فعالان بخش خصوصی، بر همین اساس خواستار اصلاح نظام یارانه‌ها، محدود شدن قیمت‌گذاری دستوری و رفع تحریم‌های اقتصادی هستند تا بتوانند در یک بازی برد-برد، هم کیفیت زندگی نیروی کار را بهبود بخشند و هم به سود بیشتری دست یابند.
کاهش نرخ بیکاری؛ نتیجه کاهش تمایل به کار بررسی آمارهای رسمی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که نرخ بیکاری جمعیت در سن کار (افراد 15 سال و بیشتر) در پاییز 1403 به 7.2 درصد رسیده که 0.3 درصد کمتر از پاییز 1402 است.
این عدد که سال‌ها به‌عنوان یک هدف آرمانی در برنامه‌های توسعه مطرح بود، اکنون نه به دلیل ایجاد شغل، بلکه به دلیل کاهش تمایل جمعیت در سن کار به اشتغال محقق شده است. درواقع، در یک سال منتهی به پاییز 1403، تنها 207 هزار و 539 شغل جدید ایجاد شده است.
بی‌رغبتی جمعیت جدیدالورود به سن کار نکته جالب‌توجه این است که در همین دوره، 788 هزار نفر به جمعیت در سن کار کشور افزوده شده، اما تنها 115 هزار و 487 نفر از آنها تمایل به کار داشته و وارد بازار کار شده‌اند. این بدان معناست که نرخ مشارکت اقتصادی جمعیت جدیدالورود به سن کار، تنها 14.7 درصد بوده است.
به‌عبارت‌دیگر، از هر 100 نفر، کمتر از 15 نفر تمایل به اشتغال یا جست‌وجوی کار داشته‌اند. ادامه تحصیل در نظام آموزش عالی به‌عنوان یکی از دلایل پایین بودن نرخ مشارکت اقتصادی مطرح شده است، اما واقعیت این است که حتی فارغ‌التحصیلان دانشگاهی نیز تمایل چندانی به ورود به بازار کار ندارند.
شاهد این ادعا، افزایش 0.3 درصدی سهم فارغ‌التحصیلان آموزش عالی از جمعیت بیکاران و کاهش 0.6 درصدی سهم آنها از جمعیت شاغلان است.
خروج مردان از بازار کار؛ زنگ خطر برای اقتصاد یکی دیگر از نکات قابل‌تأمل در آمارهای پاییز 1403، افزایش خروج مردان از بازار کار و کاهش 0.6 درصدی نرخ مشارکت اقتصادی مردان است. در مقابل، نرخ مشارکت زنان در همین دوره 0.1 درصد افزایش یافته است.
اگرچه افزایش سهم زنان از اقتصاد اتفاقی مثبت است، اما خروج مردان از بازار کار می‌تواند زنگ خطری برای وقوع بحران جدید در اقتصاد ایران باشد. این مسئله نشان می‌دهد که اقتصاد ایران در حال از دست دادن نیروی کار جوان و احتمالاً ماهر است که باید موتور محرکه رشد اقتصادی و رونق تولید باشند.
اشتغال خدمات و کشاورزی رشد کرد، صنعت عقب‌ ماند بخش کشاورزی که در سال‌های اخیر به دلیل خشک‌سالی، بحران منابع آبی و کاهش صرفه اقتصادی فعالیت‌های کشاورزی با کاهش سهم از بازار کار مواجه بود، در پاییز 1403 با افزایش 0.1 درصدی سهم خود، 55.3 هزار نفر به جمعیت شاغلان این بخش اضافه شده است.
در مقابل، بخش صنعت (شامل صنعت، معدن و ساختمان) که یکی از بخش‌های اصلی اقتصاد ایران محسوب می‌شود، با کاهش 92 هزار نفری شاغلان و افت 0.7 درصدی سهم خود از بازار کار مواجه شده است. به نظر می‌رسد بحران ناترازی انرژی و تعطیلی مکرر صنایع، از دلایل اصلی این کاهش باشد.
همچنین بخش خدمات با رشد 0.6 درصدی، سهم بیشتری از بازار کار را به خود اختصاص داده است. این روند نشان می‌دهد که اقتصاد ایران به سمت بخش خدمات در حال حرکت است، درحالی‌که بخش صنعت به‌عنوان موتور محرکه اصلی اقتصاد، با چالش‌های جدی مواجه است.
تهران و سیستان و بلوچستان، 2 سوی بازار کار در پاییز 1403، استان تهران با نرخ بیکاری 4.5 درصد، بهترین وضعیت بازار کار را در کشور داشته است. در مقابل، استان سیستان و بلوچستان با نرخ بیکاری 12.5 درصد، بدترین شرایط را تجربه کرده است. پس از تهران، استان‌های مازندران و خراسان جنوبی با نرخ بیکاری 4.7 درصد، یزد و ایلام با نرخ بیکاری 5.5 درصد، بهترین عملکرد را در جذب نیروی کار داشته‌اند.
در سوی دیگر، استان‌های خوزستان (11.9 درصد)، کرمانشاه (11.8 درصد)، لرستان (11.5 درصد) و اردبیل (10.1 درصد) در زمره استان‌های با بالاترین نرخ بیکاری قرار گرفته‌اند.
کد خبر 933065 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها اشتغال حقوق و دستمزد کارگران مرکز آمار بیکاری

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1284446/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشف غول قاچاق و پولشویی؛ بیش از 2 هزار میلیارد تومان تخلف اقتصادی

اقتصاد ایران در بن‌بست دولتی‌گرایی؛ راه نجات کجاست؟

تکرار تهدیدات ترامپ علیه حوثی‌ها

1403؛ سال سخت اقتصاد ایران/ از تغییر دولت تا ناترازی انرژی

کشف چند هزار میلیاردی پلیس فتا از کالای قاچاق

تجاوز دوباره آمریکا به یمن

بازنشر یک پیام توسط عراقچی در توئیتر

چند دیپلمات روس از این کشور اخراج شدند

جزئیات معامله 56.4 میلیون دلار در بازار ارز تجاری

مجلس پیگیر علت سانحه اتوبوس کرمان شد

دیدار سید هادی خامنه‌ای با مهدی کروبی

واکنش سناتور آمریکایی به انتصاب رئیس جدید شاباک

تصادف مرگبار 2 خودرو در جاده خرامه - سروستان/ چند نفر کشته شدند؟

کشف 9 هزار اسباب‌بازی قاچاق در اصفهان

شهرها؛ موتور نجات جهان از بحران اشتغال/ معمای 800 میلیون جوانِ در جست‌وجوی کار

وزیر جهاد کشاورزی: کمبودی در بازار شب عید مشاهده نشد

رایزنی پزشکیان با همتای الجزایری

اقدام مشترک این کشورها برای مقابله با تعرفه‌های ترامپ

سخنگوی دولت: با عاملان واژگونی اتوبوس کرمان - مشهد برخورد قاطع می‌شود

لغو مصوبه سوابق تحصیلی پایه یازدهم پشت کنکوری‌ها

حواشی پرزیدنت ترامپ

آخرین وضعیت جاده‌های کشور

خبر استعفای بیش از 40 نماینده مجلس کذب است

مدیریت بحران مازندران: از روشن کردن آتش در محیط‌های طبیعی خودداری کنید

درخواست مهم حماس از جامعه بین‌المللی درباره اسرائیل

احتمال کاهش قیمت نفت عربستان در مه 2025

پلیس فتا چند هزار میلیارد تومان کالای قاچاق را کشف و ضبط کرد

واکنش این کشور به تهدیدات ترامپ علیه ایران

توقیف 2 نفتکش در آب‌های خلیج فارس

پزشکیان: برای مردم یمن آرزوی پیروزی داریم

رمزگشایی از مانور اردوغان در مدیترانه؛ گروکشی سلطان از لیبی تا شام/ پشت پرده ترکش‌های هم‌صدایی پوتین و حفتر علیه آنکارا

تمرکز استان اصفهان بر تحقق‌بخشی به سرمایه‌گذاری برای تولید

مرگ خواننده مشهور ترکیه هنگام اجرا

پشت پرده خداحافظی زودهنگام یک چهره اقتصادی از دولت؛ مُهر سکوت طیب‌نیا می شکند؟

پزشکیان: ایران خواستار گسترش روابط با ترکمنستان در تمام زمینه‌ها است

اطلاعیه مهم سازمان هواپیمایی برای مسافران نوروزی

آیا مالیات اضافی کارگران به آنها بازگردانده می‌شود؟

فاطمه ربی درگذشت

سپاه پاسداران یک بیانیه مهم صادر کرد

طلا، دلار یا مسکن، بهترین سرمایه‌گذاری در سال 1404 چیست؟

ایلان ماسک: مریخ بخشی از آمریکا خواهد بود

مزرعه کوچک، دنیای بزرگ؛ نقش کشاورزی خرد در آینده ایران

مهاجرت استادان دانشگاه؛ ضربه‌ای به آموزش عالی ایران است

امیدوارم در سایه تقویت پیوندهای همسایگی دستاوردهای خوبی به نفع ملت‌های منطقه داشته باشیم

انتشار بیانیه مهم ارتش

توقیف یک پراید با راننده 10 ساله!

مجلس دومای روسیه در حال بررسی تصویب «توافق جامع راهبردی ایران و روسیه» در ماه آوریل

بیش از 4 میلیون و 168 هزار جلد سند روستایی و شهری صادر شد

استراتژی چین برای تسلط بر بنادر جهان

کشف اجساد نظامیان مفقود شده آمریکا در این کشور

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی